Välj en sida

I likhet med att investeringar i aktier, råvaror och räntepapper kan ske på olika sätt så finns det olika vägar att investera i kryptovalutor. Ett är att handla kryptovaluta med Cfd. Vad innebär det?

Certifikat – Handlas mot en emittent

Att handla kryptovaluta med Cfd innebär att certifikat handlas som prissätts av utgivaren utifrån kryptovalutans värde. Skulle Bitcoin gå upp 2 % så kommer även certifikatet i Bitcoin öka 2%. Detsamma gäller vid nedgång. Certifikatet ”skuggar” därmed dess tillgång. Handel sker inte mellan två aktörer (som vid aktiehandel) utan mellan en emittent (utgivare av certifikatet) samt personen som vill ta positioner på marknaden. Därmed finns nästan alltid en marknad att ta del av. Det finns inte samma behov av ett stort utbud av köpare och säljare.

Handla kryptovaluta med Cfd – Fördelarna

 • Enkelt att komma igång
  Att registrera sig på en CFD-plattform och verifiera sin identitet är enkelt och sker snabbt. Därefter sker handel antingen i SEK, EURO eller USD.
 • Hävstång – om så önskas
  Att handla med hävstång innebär att en kursförändring i kryptovalutan multipliceras med hävstångens effekt och att resultatet blir kursförändring på certifikatet. Genom att ha ett Bitcoin X 2 certifikat kommer kursuppgången bli den dubbla när kursen går uppåt – men självklart även tvärtom.
 • Investera i uppgång – eller nedgång
  Det många uppskattar i att handla kryptovaluta med Cfd är att det är lika lätt att ta en köpposition som att ta en säljposition. Med andra ord kan personen välja om certifikatet ska öka i värde när Bitcoin går upp i värde – eller ner.
 • Direktrapportering till Skatteverket
  Genom att handla kryptovaluta med Cfd hos en aktör som automatiskt lämnar in alla transaktioner till Skatteverket blir deklarationen extremt enkel. Detta är däremot något som behöver kontrolleras noga då vissa plattformar lämnar in detta automatiskt medan andra inte gör det.

 

I jämförelse med riktig kryptovaluta

Det finns flera tydliga skillnader mellan att handla kryptovaluta med Cfd mot att köpa riktiga kryptovalutor. Ovan visas de fördelar med att välja Cfd. Men det finns även nackdelar. Det främsta nackdelen är att det är certifikat – vilka är knutna till just den plattformen. Det går därmed inte att skicka sin ”krypto” till en vän eller växla till andra kryptovalutor. Frågan är om investeringar önskas ske i valutan – eller ett certifikat som följer valutan.