Välj en sida

Har du nyss börjat med aktier? Eller har du sparat i aktier ett tag men känner att det inte går så bra? Misströsta inte. Det finns ett ganska enkelt recept för att hitta bra aktier att investera sina sparpengar i: utdelningsaktier.

Vad är utdelningsaktier?

Bolag som delar ut en del av vinsten till sina aktieägare kallas för utdelningsaktier. Syftet med alla företag är att gå med vinst. I början är det inte så lätt. Alla pengarna går åt till att expandera verksamheten. Det behövs kapital till att anställa fler och kanske öppna ny verksamhet på andra orter eller på nya marknader. Efter ett tag brukar det stabilisera sig. Det kanske finns pengar över i kassan. Då kan styrelsen föreslå att de ska delas ut, något som bolagstämman sedan förhoppningsvis godkänner. De flesta svenska börsbolag som har utdelningar brukar betala ut pengarna en gång per år, i april eller maj. I princip kan ett aktiebolag välja att dela ut någonstans mellan 0 och 100 procent av vinsten. På kort sikt går det att dela ut mer, men inte i längden.

Så kan du tjäna pengar på utdelningar

Det finurliga med utdelningsaktier är att det är ett utmärkt sätt för dig som småsparare att ta reda på vilka aktier som är bra. Tänk så här. På Stockholmsbörsen inklusive First North, plus NGM och Spotlight Stock Market finns nästan 950 olika aktier. Av dessa är det endast knappt 230 aktier som har utdelningar. Av dessa är det i sin tur endast 32 som inte går med vinst i skrivande stund. Sannolikheten att hitta en lönsam aktie är alltså mycket större ifall du väljer att köpa utdelningsaktier. Alla aktier med utdelning är dock inte bra. Det finns fyra saker du kan titta på för att skilja agnarna från vetet:

1. Direktavkastning

Direktavkastning är hur mycket pengar ett bolag delar ut per aktie i förhållande till aktiekursen. Om direktavkastningen t.ex. är 2 procent och aktien kostar 100 kronor innebär det att du får 2 kronor per aktie in på ditt konto. Direktavkastningen ändras hela tiden i takt med att kursen ändras. När aktiekursen sjunker stiger direktavkastningen. Vill du köpa utdelningsaktier är det i princip bra, men bara till en viss gräns. Du bör se en mycket hög direktavkastning som en varningslampa. Vårt tips är att inte bry sig så mycket om direktavkastningen så länge som den inte är allt för stor. Att undvika aktier med en direktavkastning på över 5 procent kan kanske vara en tumregel.

2. Utdelningshistorik

Vad är utdelningshistorik? Det är hur mycket utdelningen varit per år och hur många år som bolaget haft utdelningar. Stabila utdelningsaktier tenderar att dela ut en del av vinsten varje år. Ofta är det en bra investering att köpa aktier i bolag som lyckas höja utdelningen regelbundet och som har en mycket lång utdelningshistorik.

3. Utdelningsandel

Sist men inte minst har vi utdelningsandelen. Det är ett begrepp som allt för många småsparare glömmer bort att titta på. Vad är utdelningsandel? Det är den del av vinsten som delas ut till aktieägarna. Ska du hitta bra utdelningsaktier bör du försöka leta efter aktier som har en rimlig utdelningsandel. Det finns inga exakta gränser men vi skulle vilja säga att aktier med en utdelningsandel på under 60 procent är ganska trygga val. Försök i alla fall att undvika utdelningsaktier med en utdelningsandel på över 80 procent.