Välj en sida

Vill du köpa dina drömmars bil eller kanske en lite mer modest modell? I sådana fall har du två alternativ: att betala kontant för bilen eller att låna pengar för att köpa den. Det alternativ som de allra flesta väljer är att teckna ett billån med låg ränta. För hur många har i ärlighetens namn tillräckligt mycket pengar undanstoppade för att kunna köpa bilen kontant?!

Här fokuserar vi på fördelarna och nackdelarna med att låna pengar till en bil. Läs vidare så får du veta vilka dessa är!

Ett billån med låg ränta har både för- och nackdelar

När vi diskuterar fördelarna med att ta ett billån med låg ränta dyker spontant dessa fördelar upp i huvudet:

  • Du kan låna upp till 80 % av bilens försäljningspris. Generellt sett behöver du lägga en kontantinsats på 20 % av beloppet.
  • Du kan lägga dina surt förvärvade slantar på andra sätt. Genom att investera dem kan du ofta få en högre avkastning på ditt kapital.
  • Det finns flera olika alternativ att välja mellan. Ett traditionellt billån är det som de flesta väljer. Ett sådant låter dig låna upp till 80 % av försäljningspriset för bilen som ett lån med bilen som säkerhet. Men du kan även ta ett blancolån om du hellre föredrar att göra det.

Med det sagt finns det såklart även vissa nackdelar med att göra detta. Därför kikar vi på för- och nackdelarna med kontant betalning nedan!

Inte självklart att köpa bilen kontant även om du kan

Fördelarna med att köpa en bil kontant är att du slipper låna pengar till ditt bilköp. Du behöver därmed inte betala någon ränta och du kan därmed spara en liten slant varje månad.

Till nackdelarna hör dock att du kan behöva lägga undan pengar under en längre tid för att kunna finansiera bilköpet. Dessutom får du mindre pengar över till andra investeringar eller oförutsedda händelser. Dina pengar skulle dessutom kunna växa till sig bättre om du hade valt att investera dem på annat håll.

Därför är det bästa alternativet för de allra flesta konsumenter att istället ta ett billån med låg ränta!