Välj en sida

När är det vettigt att teckna ett företagslån – och när bör andra alternativ väljas? Finansportalen A5 listar fem tillfällen då lån är ett bra alternativ.

 • När företaget vill expandera
  En expansion kräver ofta en större finansiering. Detta oavsett om det är en expansion till ett nytt land, ny bransch eller bara att en butik väljer att bygga ut. Tanken är att lånet därmed ska vara långsiktigt ”lönsamt” att teckna. Detta genom att intäkterna ökar och täcker kostnaderna för lånet. Självklart bör en uträkning ske som visar att företaget kan hantera de ökade lånekostnaderna både under och efter expansionen.
 • Nya möjligheter
  Framförallt microföretag, med bara några få anställda, kan snabbt byta inriktning eller se mindre investeringsmöjligheter. Ett lån kan därmed möjliggöra dessa steg i företagets utveckling.
 • För att köpa inventarier
  Nya maskiner, apparater eller datautrustning? Inventarier kan ha höga inköpspriser och för småföretag är lån ofta enda möjligheten. En större summa lånas som sedan kan återbetalas under flera år. Även här handlar det om att investeringen ska skapa mer intäkter för företaget, antingen på kort- eller långsikt.
 • Vid oförutsägbara händelser
  Alla företag bör i första hand ha en buffert. Detta på samma sätt som privatpersoner bör ha en buffert som kan användas vid oförutsägbara händelser. Att förlita sig på lån kan vara farligt då företagets ekonomiska situation kan innebär att lån inte alltid kan beviljas. Men när de oförutsägbara händelserna är tillräckligt många, under en kortare tid, kan även en buffert ta slut. Det är då som lånealternativet kan passa. Samtidigt bör en analys genomföras kring vad som hände, varför det hände och hur det kan undvikas i framtiden.

Men inte lån om….

På A5.nu presenteras även tillfällen då lånet inte bör tecknas. Att teckna ett företagslån för att hantera löpande utgifter för företaget är knappast det bästa alternativet. Det är i detta fall viktigare att se över utgifterna och försöka dra ner dessa så kraftigt att månadskostnaderna kan hanteras och en buffert skapas.

Om A5.nu

A5.nu är en jämförelsesida med inriktning mot företagslån och företagskrediter. Sidan listar de större aktörerna som primärt vänder sig till små- och medelstora företag. Utöver att lista kreditgivare presenteras även så kallade låneförmedlare, dvs tjänster som innebär att företagaren får låneofferter från flera olika banker genom en enda ansökan.