Välj en sida

Om du jämför lån innan du bestämmer dig för att ta ett, finns potentialen att spara ganska mycket pengar. Räntorna och avgifterna kan skilja sig rätt rejält mellan olika långivare, och kreditochfinans.se har koll på de flesta av dem. De menar också att det bästa sättet att jämföra lån är att gå in på en jämförelseportal – precis som deras.

Dessa parametrar bör jämföras – enligt kreditochfinans.se

På kreditochfinans.se kan du snabbt jämföra följande parametrar:

  • Lånebelopp
  • Ränta
  • Effektiv ränta
  • Lånets löptid
  • Ålderskrav

De flesta långivare som kreditochfinans.se jämför erbjuder ganska små och snabba lån. Dock bör det nämnas att det finns löptider som är mycket långa också.

Varför jämföra ränta och effektiv ränta – och vad är skillnaden?

Skillnaden mellan nominell ränta (anges ofta bara som ”ränta”) och effektiv ränta är att den sistnämnda innefattar samtliga kostnader för lånet. Hit hör till exempel avgifter för avisering och uppläggning.

Det är dock den nominella räntan som används för att kalkylera hur mycket du ska betala per år och månad. För att du verkligen ska kunna jämföra kostnaden för ett lån hos olika långivare, är det dock viktigt att titta på den effektiva räntan. Ponera om ett lån har en låg nominell ränta men mycket höga uppläggnings- och aviavgifter. Tittar man inte på den effektiva räntan kan det lånet framstå som billigt – även om så kanske alltså inte är fallet. Den effektiva räntan blir ofta väldigt hög på kortare lån. Det är inte ovanligt att det är många hundra, eller till och med tusentals, procent.

UC eller inte?

Kreditochfinans.se skriver tydligt vilka av långivarna som inte använder sig av UC. UC står för Upplysningscentralen och är den tjänst som många använder för att bedöma din kreditvärdighet. Tar du ett lån där UC används, kommer det alltså att synas, vilket skulle kunna påverka dina lånemöjligheter i framtiden.

Att låna utan UC innebär dock inte att man lånar utan att göra en kreditupplysning. Skillnaden är att upplysningen görs av ett annat företag, ofta Bisnode eller Creditsafe. Har man svag kreditvärdighet får man dock vara beredd på att lånen kan bli ganska dyra. Vilken ränta du får betala är nämligen avhängigt på hur stor risk det anses vara att låna ut till dig. På Kreditochfinans.se har du möjlighet att jämföra olika långivare på kort tid.