Välj en sida

Tyskland har gett grönt ljus för elscootrar. Först ut på den tyska jättemarknaden är svenska elscooterbolaget Voi Technology.

Elscootrar är ett relativt nytt transportmedel. Följaktligen har det varit oklart på sina håll vilka regler som egentligen gäller. I Tyskland har det hittills varit helt stängt för denna typ av verksamhet. Elscootrar saknade klassificering och därför har det inte varit lagligt att hyra ut dem på den tyska marknaden.

Nu har ett licenssystem upprättats och svenska Voi är alltså först ut med att få en sådan licens. Marknaden är enorm med sina 80 miljoner invånare. Voi var först – men hack i häl kommer konkurrenten Tier som ägs av riskkapitalbolaget Northzone.

Högre krav för licens

Strax efter att man fått sin licens rullade Voi ut sina första elscootrar i Berlin. Kraven i Tyskland är högre än på andra marknader. Därför har Voi och andra scootertillverkare tvingas ta fram specialmodeller för att leva upp till kraven från myndigheterna. En av egenheterna är att alla elscootrar måste ha en egen registreringsskylt för att få köra på offentlig plats.

Voi lanserar sina scootrar först i Potsdam och i Berlin, men förberedelserna för att rulla ut verksamheten i andra städer har redan påbörjats. Näst på tur är Lübeck och Hamburg. Innan slutet av 2019 är planen att etablera sig i över 30 tyska städer.

Källa: https://digital.di.se/artikel/har-ar-elscootern-som-ar-forst-i-tyskland